Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2016 13:12 - В Англия: Изглежда „керванът върви, а кучетата лаят“.
Автор: bdobrev Категория: Политика   
Прочетен: 2039 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кучета винаги е имало, значи, винаги ще има и лай. Но по-важното е керванът да върви. Нещо подобно се наблюдава сега в Англия, където „керванът“ тръгна в избраната посока, при това неочаквано рано, в бързо темпо и противно на всички коментари и прогнози, някои от които, особено в началото, предвещаваха и апокалипсис. Изявленията на бившият вече министър - председател Камерън за избора на негов наследник чак през м. октомври, както и привидният отказ на Борис Джонсън да се бори за този пост се оказаха евтина медийна стръв за наивници. Сега всички „проевропейци“ ще трябва да приемат сериозно назначаването на „най-ужасния популист“ (според коментарите на немския ТВканал ARD) за външен министър. Очевидно е, че изненадите тепърва започват да се сипят върху лидерите в Брюкселската централа, но там отново може да се окажат неподготвени за новите предизвикателства. Засега са принудени да изоставят поизтъркания си словесен лексикон, с който заклеймяваха „антиевропейците“ и също така в бързо темпо да трасират пътя за напускане на Евросъюза. А неудачната политика, засилващите се разногласия и показаното дотук нежелание за сериозни промени в Евросъюза може да подскажат и на други страни да се насочат към „изхода“. Нямат шанс и опитите да се изготви каквото и да е общо „поведение“ спрямо независимата вече Англия под формата на решение на 27-те държави. Защото регулирането „отгоре“ на свободата в двустранните връзки с нея може само да задълбочи вътрешните конфликти в Евросъюза. Англия напуска Евросъюза, обогатена с поуките от съучастието в една провалила се обща политика с неясно формулирани или прикривани цели (Наднационална общност, Европейски обединени щати, Европейска супердържава, Съюз на суверенни държави?). Но те се добавят към големия опит на моделираната от нея Британска общност, която обхваща 53 държави с над два милиарда население от Европа, Африка, Азия, Австралия и Близкия Изток. Развитието след референдума показва, че този важен акт е бил отдавна и прецизно обмислен. Не трябва да се правят също илюзии, че пътят, който е избрала, ще бъде гладък, поне през първите няколко години. Ако се съди по все още емоционалните реакции от Брюкселската централа, нейните лидери вероятно ще се погрижат за това. Те тепърва ще трябва да свикват с новите реалности. Под въпрос е обаче, доколко ще съумеят да извлекат необходимите поуки, за да се спре засилващата се инерция в руинирането на Общността.



Гласувай:
4



1. appen13 - Прав сте !
14.07.2016 13:21
Британският политически елит винаги е обичал да цитира древната арабска пословица "Кучетата си лаят, а кервана си върви" и прекрасно разбира дълбоката и житейска мъдрост.
И да напомня, че политическата му философия се базира на знаменития постулат от 1801 г., формулиран от тогавашния премиер Уилям Пит-младши "Британската империя няма вечни приятели и вечни врагове. Британската империя има вечни интереси."
цитирай
2. rosiela - Поздрав.
14.07.2016 23:53
Не ги намирам за най-прозорливата и умна нация. При все несъвършенствата на Европейския съюз те направиха грешка. Европа се нуждае от единение и от общи хуманни интереси.
цитирай
3. appen13 - "Несъвършенства" ? Явно обитавате някакъв паралелен свят !
15.07.2016 02:24
rosiela написа:
Не ги намирам за най-прозорливата и умна нация. При все несъвършенствата на Европейския съюз те направиха грешка. Европа се нуждае от единение и от общи хуманни интереси.

Как не се бях сетил, че е "несъвършенство" да обитаваш една колониално-окупационна Територия, като евро-райхскомисариат "България", подложена на БРУТАЛЕН социално-икономическия, демографския, културен и политическия ЕВРО-ГЕНОЦИД от Берлин и Брюксел, и превърната от тях в нетен износител на евтини проститутки, евтина слугинска прислуга и евтина работна ръка за евро-колониалната метрополия ?
И, че е "несъвършенство" да плащаме с мизерията и бедността си за жизнения стандарт на немските бюргери, гелосаните самодоволни евро-чиновничета и тяхната колониална туземна евро-прислуга от криминални Герб-евромутри, евромутреси и продажни инкомедийни НПО-РъБчета...
Доста мазохистични представи имате за "несъвършенства", бих казал, щом така определяте откровено анти-европейския и нео-нацистки германски политически проект ЕСсср, който слава Богу агонизира пред очите ни и стремително отива в историческото небитие !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bdobrev
Категория: Политика
Прочетен: 103826
Постинги: 109
Коментари: 52
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930